News and Announcements

Κατηγορία:

Λέξεις:

 |  Νέα Όοντέλα

Yamaha XJR 1300

Yamaha XJR 1300

Μοτοσικλέτες σύμβολα. ΑυθεντικÏŒ στιλ café racer. Japanese Performance Classic. Sport κληρονομιά. Έτσι λέει η Yamaha για τα νέα XJR 1300 και XJR 1300 Racer του 2015, εμπνευσμένα απÏŒ 2 Yard Built μοτοσικλέτες.

Τα τελευταία πέντε χρÏŒνια, η εταιρεία των τριÏŽν διαπασÏŽν είχε αναθέσει στους πιο γνωστούς custom builders του κÏŒσμου, να παρουσιάσουν τις δικές τους custom, «yard built» απÏŒψεις, χρησιμοποιÏŽντας μοτοσικλέτες της Yamaha -στην περίπτωση μας το XJR 1300. Οι παραπάνω συνεργασίες, έδωσαν πλούσια αποτελέσματα, τα οποία ενέπνευσαν τους Ιάπωνες να παρουσιάσουν τα νέα XJR 300 και XJR 1300 Racer του 2015, 2 ανανεωμένα, κλασικού τύπου γυμνά μεγαθήρια, που θέλουν να θυμίσουν τα Production Racers της δεκαετίας του 1970.

Συγκεκριμένα η Yamaha αναφέρει πως το «Rhapsody in Blue» του Ιάπωνα Keino Sasaki χρησιμοποιήθηκε ως έμπνευση για το νέο XJR 1300, ενÏŽ το XJR1300 Eau Rouge της Deus Ex Machina χρησιμοποιήθηκε ως έμπνευση για το XJR 1300 Racer. ΔυστυχÏŽς, το νερÏŒ που μπήκε στο κρασί των 2 φοβερÏŽν custom XJR ήταν πολύ, και στα δικά μας τουλάχιστον μάτια, μικρή είναι η σχέση που έχουν οι original Custom δημιουργίες με τα XJR παραγωγής του 2015. Κρίμα, γιατί οι καστομιές ήταν τουλάχιστον φοβερές (αν και κάποιες λεπτομέρειες τους μάλλον δεν θα έπαιρναν έγκριση τύπου για μαζική παραγωγή). Πάμε να δούμε τα μεγάλα XJR του 2015.

Έμφαση δÏŒθηκε στο ρεζερβουάρ που μοιράζονται οι 2 μοτοσικλέτες, ÏŽστε να είναι λεπτÏŒ (χωράει 14,5 λίτρα καυσίμου) και να τονίζει ακÏŒμα περισσÏŒτερο το μυÏŽδες αερÏŒψυκτο τετρακύλινδρο μοτέρ των 1250κ.εκ. (άλλα τα κυβικά, άλλο το ÏŒνομα τελικά). Για δείτε λίγο το ψυγείο λαδιού. Είναι τÏŒσο μεγάλο, που θυμίζει ψυγείο νερού! Το XJR 1300 δείχνει μονÏŒσελο, ÏŒμως δεν είναι. ΑπλÏŽς η σέλα του συνεπιβάτη θυμίζει έξυπνα κάλυμμα μονÏŒσελου (ÏŒμως τα μαρσπιέ του 2ου ατÏŒμου βρίσκονται στη θέση τους). Η εξάτμιση είναι 4 σε 2 σε 1, με τεράστιο -ακαλαίσθητο θα λέγαμε- τελικÏŒ. Ακαλαίσθητο ÏŒμως είναι και το οβάλ αλουμινένιο «ταμπελάκι» στα πλάγια της μοτοσικλέτας, που θέλει να θυμίζει numberplate. Εντύπωση προκαλεί και ο μικρÏŒς σε διαστάσεις προβολέας του XJR 1300, με τον οποίο η Yamaha θέλει να κάνει επιπλέον αντίθεση με το μοτέρ (ÏŒλα είναι μικρά μπροστά στον κινητήρα), αλλά δεν πιάνει μία μπροστά στον original μικροσκοπικÏŒ «φακÏŒ» του Keino Sasaki!

Αντίθετα με το γυμνÏŒ XJR 1300, στο Racer έχουμε ένα carbon-fiber(!) café-racer φερινγκάκι, και έχει ιδιαίτερο σχήμα, που δεν ταιριάζει εύκολα στο μάτι, με την υπÏŒλοιπη μοτοσικλέτα (ίσως πάλι να χρειαζÏŒμαστε λίγο ακÏŒμα καιρÏŒ για να το χωνέψουμε). Το τιμÏŒνι είναι τύπου κλιπ-ον, ενÏŽ η σέλα του συνεπιβάτη διαθέτει carbon κάλυμμα. Αλλαγμένη είναι και η θέση οδήγησης, με τον αναβάτη να κάθεται περισσÏŒτερο σκυφτÏŒς.

Ο αεροελαιÏŒψυκτος τετρακύλινδρος εν σειρά κινητήρας με τους 2 εκκεντροφÏŒρους επικεφαλής παράγει 98 άλογα και 11 κιλά ροπής. Μάλιστα η Yamaha αναφέρει πως έχει σχεδιάσει έξυπνα τα σημεία στήριξης του κινητήρα, ÏŽστε να ανά-κατευθύνει τους κραδασμούς που παράγονται κατά την οδήγηση. Βέβαια δεν μας λέει προς τα πού, αλλά φανταζÏŒμαστε… προς τον αναβάτη, για να νιÏŽθει καλύτερα «τι τέρας οδηγεί».

Το πιρούνι διαθέτει επίστρωση DLC (Diamond Like Carbon) στο εσωτερικÏŒ των καλαμιÏŽν, για πιο γλυκιά λειτουργία, ενÏŽ πίσω τα XJR διαθέτουν δυο ρυθμιζÏŒμενα αμορτισέρ της Ohlins! Και το τιμÏŒνι είναι πιο ÏŒρθιο απÏŒ ÏŒτι στο παρελθÏŒν, για καλύτερους μοχλούς, αλλά και τα ÏŒργανα είναι νέα.

Ο κατάλογος των επίσημων αξεσουάρ είναι μακρύς (απÏŒ εξατμίσεις της Akrapovic, και διαφορετικές ζελατίνες, μέχρι μαλακές βαλίτσες, καθρέπτες που πιάνουν στα ακρÏŒμπαρα, κλπ), ÏŒρεξη να έχετε να καστομάρετε. Τα XJR 1300 και XJR 1300 Racer θα διατίθεται στους χρωματισμούς Power Blue, Matt Grey και Midnight Black απÏŒ το Δεκέμβριο του 2014.

ΠΗΓΗ

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας